NEWS

Конференция, посветена на културната дипломация в българското посолство в Лондон

08/09/11
Британският парламент и българското посолство в Лондон бяха домакини на международна конференция на тема „Три части от пъзела: взаимоотношения между култура, международни отношения и глобализация”. Организатор на конференцията бе американскят Институт за културна дипломация, с европейско седалище в Берлин.

 

В изказването си посланик Любомир Кючуков акцентира на връзката между глобализацията, международните отношения, националната идентичност и мултикултурализма. Той подчерта значимостта на въпросите за редефиниране на националните граници и културната идентичност, утвърждаването на нови глобални играчи на международната сцена, както и ролята и бъдещето на културната дипломация през 21 век.

 

Чрез лекции и дискусии, прожекции на филми и музикални рецитали, участниците в конференцията получиха теоретични и практически насоки за работа в областта на културната дипломация. В програмата на събитието се включиха учени и университетски преподаватели от много страни, студенти и специалисти в областта на изкуството, дипломати и политици, представители на неправителствения сектор. Акцент в изказванията и в дискусиите бе поставен върху мултикултурализма и взаимодействието на културите, културната идентичност и ролята на културата в преодоляването на глобалните предизвикателства.