NEWS

Първо участие на ДКИ на Международния филмов фестивал в Призрен, Косово

02/08/11

В изпълнение на програмата на ДКИ за подкрепа и насърчаване на участието на българския културен сектор в междукултурния диалог и съдействие за изпълнението на външнополитическите приоритети чрез културната дипломация бе реализирано Институтът бе представен за първи път на Международния филмов фестивал в Призрен.Това стана благодарение на успешното партньорство между ДКИ и Балканския документален център. Проведеният от него в Призрен заключителен трети етап от обучителната програма „Открития 2011” и връчените от международно жури награди бе подпомогнато от ДКИ в предишните издания на програмата – в София и Истанбул.    

Докуфест Призрен връчи приз за най-добре подготвен проект за международно копродуциране и маркетиране на Мелиса Юнери и Ясемен Бирхекимоглу от Истанбул за проекта си „Yirtik!”. 

Два проекта бяха определени за копродуцентската среща на фестивала за документално кино в Лайпциг – „Яртък” и „Under the Cover” на босненските дебютанти Сабина Бегович и Нейра Хулусич.

Проектите, избрани за допълнително разработване и експертно подпомагане от Балканския документален център бяха сръбския „Аз и моите приятели от войната” на Иван Мандич и проекта „Оркестър за сватби и погребения” на екипа от Р. Македония Атанас Георгиев и Дарко Попов.

Наградата за дебют, определена от международното жури и връчена от Балканския документален център беше единодушно присъдена на Мила Турайлич от Белград за пълнометражния документален филм „Cinema Komunisto”, разказваща за историята на югославското кинопроизводство по времето на Тито.