NEWS

Изложба „Съвременно българско изкуство” в Бон

12/04/11
На 31 март 2011г., по повод Националния празник на Република България в залите на Областния съд в Бон бе открита изложба  „Съвременно българско изкуство”, организирана със съдействието на Дирекция „Локално и международно културно сътрудничество” на град Бон и с предоставената от холандския ценител на българското изкуство Тяпко Ягер колекция с изключителни образци на едни от най-изявените български автори.

 

Експонирани бяха творби на акад. Светлин Русев, Николай Майсторов, Борис Гондов, Вежди Рашидов, Альоша Кафеджийски, Крум Дамянов, Валентин Старчев, Иван Славов, Кирил Мескин, Анатолий Станкулов, Люба Халева,. както и на живеещите в Германия български художнички – Весела Познер и Соня Русков.

 

Сред гостите на събитието бяха представители на дипломатическия корпус на Северен Рейн-Вестфалия, председателя на Върховния административен съд Кьолн д-р Йоахим Арнтц, президента на полицията в Бон г-н Волфганг Алберс, кмета на община Хартберг, г-жа Петра Торанд, посланик Валтер Левалтер, почетния консул на Република България във Федерална провинция Хесен – г-н Ланкау, представители на културните и делови среди, български и германски граждани, журналисти от „Дойче Веле” и местната преса.

 

Изложбата бе официално открита от акад. Светлин Русев, който в своето слово подчерта „духовното и художествено многообразие, обединяващо различните поколения български творци”, които чрез изкуството са „добри посланици на нашата страна”.

 

Гореща благодарност бе изразена към холандския галерист, колекционер  и приятел на българското изкуство Тяпко Ягер, на когото от името на  Министерство на културата  ръководителят на ДБ-Бон връчи почетен знак и грамота за „приноса му в разпространението на българската култура”.

 

В приветственото си обръщение към гостите, председателката на Областния съд, г-жа Маргарете фон Шверин сподели радостта си от установеното с българското дипломатическо представителство добро сътрудничество, превърнало се вече в традиция, и от възможността немската публика да се „срещне с духовното богатство на именити български художници и скулптори”.

 

Ръководителят на ДБ-Бон Стефан Димитров подчерта че 3-ти март е не само началото на възстановяването на българската държавност, но и символ на българската воля, дух и вярност към историческите корени. Съхранената през вековете благодарение на християнската вяра и език българска култура е свидетелство за европейската ни идентичност. Съвременното българско изкуство продължава традицията, а „еманципираният диалог на българските творци с духовното наследство им позволява да излязат от рамките на локалното и да се стремят към световните стандарти”.

 

Откриването бе съпроводено от музикалните изпълнения на дуо „Двуглас” – Милен Иванов и Даниел Спасов, бивши солисти на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове, които в съпровод на Виолета Петкова (гъдулка), представиха композиции от стара българска църковна и народна музика в съвременно звучене.

 

Експозицията ще бъде отворена за посещение до края на месец май 2011г.