NEWS

Изложба, посветена на 20-та годишнина от дипломатическите отношения между България и Ватикана

29/03/11
Изложба, посветена на 20-та годишнина от дипломатическите отношения между България и Ватикана

 

На 24 март 2011 г. в ренесансовите зали на Двореца на Викариата на Ватикана „Мафей Марескотти” бе открита изложбата „Душата на един народ”, посветена на 20-та годишнина от дипломатическите отношения между България и Ватикана. Събитието е съвместна инициатива на Посолството на Република България при Светия Престол и Опера Романа Пелегринаджи. В трите представителни зали на двореца са експонирани български икони, принадлежащи на Българската православна църковна община в Рим, българското посолство при Светия Престол и наши сънародници, живеещи в италианската столица, както и авторски произведения на известните български художнички Таня и Маруся Калимерови.

 

Експозицията бе открита от посланика на Република България Никола Калудов и  вицепрезидента на Опера Романа Пелегринаджи - Монсеньор Либерио Андреата. Приветствено слово произнесе световно признатият критик и историк на изкуството, директорът на Ватиканските музеи проф. Антонио Паолучи, чието присъствие предизвика широк отзвук в културните рубрики на медиите.

 

Сред гостите на откриването бяха високопоставени представители на Държавния секретариат на Ватикана, посланици на страните, акредитирани при Светия Престол, депутати и сенатори от италианския парламент,  журналисти, представители на посолството на Република България в Италия и на българската общност в Рим. На тяхното внимание бяха представени рекламни материали и брошури за страната ни и  прожектиран  документален филм за туризма в България, със субтитри на италиански език.