NEWS

Изложбата „Силата на гражданското общество

23/03/11

На 9 март т.г. Посолството на Република България в Държавата Израел, в рамките на   официалния прием по случай националния празник на страната ни – Деня на Освобождението, откри със съдействието на Държавния Културен институт и Общинската администрация на Тел Авив изложба на тема „Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България, 1940 – 1944 г.”.
Експозицията проследява развитието на събитията в периода 1940 - 1944 година на международната сцена, позицията на официалните власти и ответните действия на българската общественост, по-специално - поредицата от граждански и политически акции и прояви в България, насочени срещу изпълнението на територията на страната на плановете на Третия Райх за „окончателно решаване на еврейския въпрос”, които принуждават в крайна сметка нацистите и техните съучастници да се откажат от намерението да депортират българските евреи в лагерите на смъртта.
При представянето на изложбата извънредният и пълномощен посланик на Р. България в Държавата Израел, Юрий Щерк, посочи, че макар и в други европейски държави да са спасявани евреи, еврейски семейства и цели еврейски общности, никъде по  времето на Холокоста не е наблюдавано толкова масово и продължително движение на граждани в защита на техните сънародници-евреи. Посланик Щерк подчерта, че датите 3 и 9 март са свързани с преломни моменти в развитието на българския народ: и двете са важни прояви на националния дух и характер на българите, въплътени в направения от тях исторически избор. В първия случай, в периода 1876-1878 г. – изборът на свободата, на правото на самостоятелно и независимо национално битие. Във втория  – изборът на достойното поведение, на общочовешките ценности и добродетели, пред срама и безчестието на съучастието в едно от най-позорните престъпления в историята на човечеството. Това са ценности и принципи, споделяни и от българския, и от израелския народ –  те са и в основата на взаимната ни привързаност, на дружбата между страните ни днес.

На приема и на откриването на изложбата присъстваха представители на приемащата държава, на кметството на Тел Авив, на дипломатическия корпус, на израелския Музей на диаспората и на редица държавни, академични и изследователски институции, както и български граждани и представители на общността на българските евреи в Израел.