NEWS

Министър Николай Младенов ще открие изложба в Дания

14/02/11

В рамките на своето работно посещение министърът на външните работи  Николай Младенов и министърът на вътрешните работи на Дания Бертел Хордер ще открият изложбата „Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България” на 22 февруари 2011 г. в Музея на датската съпротива към Националния музей на Дания.
Очаква се събитието да привлече вниманието на датската общественост, на лидерите на еврейската общност в Дания, както и на представители на българската диаспора. Изложбата – проект на ДКИ и Центъра за еврейски проучвания към СУ ”Климент Охридски” с ръководител д-р Албена Танева, има за цел да разкаже в 21 пана с фотографии, факсимилета и текст за последователността на действията и паралелните обществено-политически процеси в България и света по това време.
След нейното създаване през 2008 г. експозицията се превърна в един от водещите и успешно развиващи се проекти, които запознават международната общност с този изключителен пример за толерантност и взаимно уважение.
Датската общественост е особено чувствителна към тази тема и с основание се гордее, че е спасила своите сънародници – евреи от смъртта на концлагерите.