NEWS

IN MEMORIAM

02/08/10

На 31 юли след кратко боледуване  на 95-годишна възраст почина в дома си в Рим г-жа Франка Христоф, съпруга на световноизвестния български оперен певец Борис Христов.
Съпругата на знаменития бас е неотлъчно до него в продължение на 44 години до смъртта му през 1993 година. След кончината му, основната грижа за опазване и разпространение на приноса му към световната култура остава в нейните ръце.
През 1977 г. Франка и Борис Христов даряват на България вилата си в Рим, основавайки в нея Академия за обучение на млади оперни певци. След  кончината на маестро Христов, съпругата му продължава дейността на Българската академия за изкуство и култура „Борис Христов” като еднолично осигурява стипендии за българските певци, преминаващи курса на обучение на Академията. Министерство на културата поема разходите за хонорари на преподавателите, а стипендиите се поемат от г-жа Христоф. Освен финансовата подкрепа за младите български таланти Франка Христоф дарява средства за ремонта на къщата на Борис Христов на ул. „Самуил” в София, завещана от него на българската държава. Днес това е Музикален център „Борис Христов”. Друга голяма заслуга на г-жа Христоф е подпомагането на многобройните изследователи на артистичното наследство на големия бас. 
Траурната церемония е в понеделник, 2 август, в църквата „Сан Габриеле Арканджело”. Урната с тленните останки на Франка Христоф ще бъде положена в петък в семейната гробница в Рим.