NEWS

Премиера на българския филм „Слава“ на 13 декември 2021 г. в рамките на Кино фестивала на страните от сътрудничеството Китай – ЦИЕ („16+1“)

15/12/21

В рамките на Кино фестивала на страните от сътрудничеството Китай – ЦИЕ („16+1“) на 13 декември 2021 г. се проведе премиерата на българския филм „Слава“. Българската кино творба ще бъде показвана до края на календарната година в кината от Националния съюз на арт кината в Китай.  По официална покана на организаторите на премиерата присъстваха пълномощният министър от посолството на Република България в Китай г-н Васил Василев, който направи приветствие пред подбрана публика преди прожекцията.

Посолството на Р България в Пекин бе информирано за настоящата прожекция в кратък срок, като в началото не е била получена информация, че прожектирането ще бъде в рамките на кинофестивал.

Само 5 от държавите от ЦИЕ са представени на фестивала със свои филми, сред които България, Румъния, Полша и други. От страна на организаторите бе обяснено, че изборът на филмите е бил единствено сред вече регистрираните чуждестранни филми в Китай, които имат така наречения „драконов код“. Кодът позволява филмът да бъде излъчван в Китай с китайски субтитри. Българският филм „Слава“ едва тази година е получил такъв код, след като китайска разпространителна фирма купува ексклузивни права за показването му в Китай, заради интереса към творбата в предишно издание на Пекинския международен кинофестивал.