NEWS

Документален филмов проект от Република Северна Македония печели наградата на МВнР на филмов фестивал в Призрен

31/08/21

Документният филмов проект на режисьорката Анета Лесниковска от Република Северна Македония Did it hurt? Few Monuments more, few people less. (Боля ли? Повече паметници, по-малко хора) спечели голямата награда от името на министъра на външните работи, на филмовия фестивал БДЦ Открития през август  в Призрен, Р Косово.

БДЦ Открития е професионална обучителна програма за документално кино и единствената досега в България, подкрепена от водещи европейски институции и фондове. Държавният културен институт към министъра на външните работи за поредна година е партньор на инициативата, в която ежегодно се връчва награда за най-добър проект от името на министъра на външните работи на Р България.

Семинарът се провежда в три модула в три различни европейски държави. БДЦ Открития събира млади професионалисти от цяла Европа с документални филмови проекти с международен потенциал. Всяка година участие взимат 7 проекта. С помощта на водещи филмови експерти участниците развиват своите проекти спрямо добрите европейски практики. Първият модул на БДЦ Открития 2021 беше проведен онлайн през месец май, а през август се проведе и първият присъствен модул от началото на пандемията.

Модулът в Призрен, Косово, традиционно се проведе по време на престижния фестивал за документално кино ДокуФест. Той е и най-важният за участниците, тъй като включва презентация на проектите пред международно жури, което връчва три награди – участие на проект на копродукционните срещи в рамките на фестивала на ДокЛайпциг, подкрепа под формата на обучение от компанията за продажби „Лайтдокс сейлс“ както и голямата награда за най-добър проект, осигурена от Държавния културен институт към министъра на външните работи на Р България в размер на 3000 лева.  Участниците тази година бяха от Сърбия, Република Северна Македония, Хърватска, Унгария и Турция.  

Международното жури беше в състав: Мартичка Божилова (директор, Балкански документален център), Ветон Нурколари (директор, ДокуФест, Косово), Кумяна Новакова (директор, ПравоЛюдски фестивал, Босна и Херцеговина), Надя Тенстед (директор на индустрията, ДОК Лайпциг), Оливър Сертич (продуцент, Хървастка), Лейла Дедич (Ал Джазира, Балкани), Ахмет Гурата (режисьор, Турция).

След представянето на седемте проекта и след обстойна дискусия, журито избра победителите за 2021 г. като голямата награда от името на министъра на външните работи на Р България, която се връчва от 2012 година до сега без прекъсване, беше връчена от Мартичка Божилова (директор, Балкански документален център) на 9 август т.г. на режисьорката Анета Лесниковска.