NEWS

Дванадесетото издание на

31/01/08

"София филм фест" попадна в класацията на популярното списание "Варайъти" за 50-те световни фестивала, които не трябва да се пропускат. Би било справедливо да се предположи, че България не е първа спирка, отбелязана в календара на киноманиаците за значимите годишни филмови събития, но през последните 12 години тази столица се отличава с интересна програма, фокусирана върху местната кинопродукция, както и върху представянето на изгряващи млади таланти от Източна Европа, пише на сайта си "Варайъти" и припомня, че фестивалът е привличал имена от ранга на Емир Кустурица, Тери Джоунс, Кшищов Зануси и Вим Вендерс.

Дванадесетото издание (от 6 до 16 март) предлага програма от около 100 игрални, 20 документални и 60 късометражни филма. Събитието ще бъде открито с прожекция на "А днес накъде" на Рангел Вълчанов.

Тази година фокусът пада връху руското кино, като основните заглавия са някои от най-успешните продукции за 2007 - претендентите за "Оскар" за чуждоезичен филм "12" на Никита Михалков и "Монгол" на Сергей Бодров-старши, "Карго 200" на Алексей Балабанов, "Прости неща" на Алексей Попогребски, "Александра" на Александър Сокуров и "Пътешествие с домашни животни" на Вера Сторожева.

В програмата са седем филма от Холандия. Режисьорът Йос Стелинг тази година е председател на журито. Зрителите ще могат да видят новия му филм "Душка".

Рубриката "Европейски екран" представя новото от някои от водещите имена в световното кино. Ще може да се види абсолютният фестивален хит на 2007 г. "4 месеца, 3 седмици, 2 дни" на румънеца Кристиан Мунджиу, "Амбалаж" на Ян Сверак, "Ирина Палм" на Сам Гарбаск, "Импорт-експорт" на Улрих Зайдел, "Мъжът от Лондон" на Бела Тар, "Вие, живите" на Рой Андершон, "Посещението на оркестъра" на Еран Колирин.

Сред галапрожекциите и предпремиерите се очакват с особен интерес "Катин" на режисьора Анджей Вайда, номинираният за 8 награди "Оскар" There Will be Blood на Пол Томас Андерсън, "Невидими", сред режисьорите на който са Вим Вендерс и Изабел Коаксе, биографичния за Боб Дилън "Няма ме" (Im Not There) на Тод Хейнс, "11-ият час", продуциран от Леонардо ди Каприо.

Българската публика ще има шанса да се срещне и с майсторството на македонския режисьор Милчо Манчевски ("Преди дъжда", "Прах") в най-новия му филм "Сенки", копродукция на Македония, Великобритания, България ("Камера"), Испания.

Общо десетина български филма, завършени след март 2007 г., ще съставят панорамата на новото българско кино. Сред тях са "Шивачки" на Людмил Тодоров, "Моето мъничко нищо" на Дочо Боджаков, "Малки разговори" на Владимир Краев, "Летете с Росинант" на Джеки Стоев. Очаква се за първи път да бъдат представени пред публика окончателно завършените "Хиндемит" на Андрей Слабаков и "Авантюрата Хамлет" на Грег Роуч и Ивайло Дикански (сценарист и продуцент Станислав Семерджиев).

С балканското кино ще бъде открито 11-ото издание на "София филм фест". На 1 март ще бъде премиерата на филма "Гуча! - Фестивалът на любовта" на Душан Милич, който е един от най-популярните млади сръбски режисьори. Зад копродукцията стоят куп известни имена - Карл Баумгартнер, Емир Кустурица, Танасис Каратанос, Горан Радакович и Йозеф Айкхлозерл. Продуцент от българска страна е Стефан Китанов. Снимките са правени в сръбското село Гуча по време на традиционния местен събор на духовите оркестри и включват и документални кадри. Част от епизодите са снимани в София и Перник.