NEWS

МВнР на Република Литва откри изложба посветена на 85-годишнината на дипломатическите отношения с България

16/11/09

На 13 ноември 2009 г. в Министерството на външните работи на Литва беше открита изложба, посветена на 85-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Литва. Изложбата е съвместен проект, при който двете страни предоставят копия на документи от своите държавни архиви и включва още фотоси и книги, отразяващи историята на българо-литовските отношения.

Изложбата беше открита в присъствието на литовски и чужди дипломати, ръководството на групата за парламентарни отношения с България в литовския парламент, научни и културни дейци. Слова произнесоха заместник-министърът на външните работи на Литва Аста Скайсгирите-Ляушкене и посланикът на България Иван Данчев. Експозе за историята на българо-литовските отношения направи професор Сергеюс Темчинас, от Института за литовски език.

Откриването на изложбата беше предшествувано от размяна на поздравителни писма между двамата министри на външните работи, др. Румяна Желева и Вигаудас Ушацкас, на 3 ноември, която е датата на установяването на дипломатическите отношения. Изложбата продължава до 25 ноември, след което се предвижда тя да бъде показана също в българското Министерство на външните работи.