NEWS

Изложбата “Сборяново – природа и паметници, богове и хора” гостува в Дания

03/11/09

На 5 ноември 2009 г. в Музея по изкуство и археология към Университета в гр. Орхус, Дания ще бъде представена изложбата “Сборяново – природа и паметници, богове и хора”, проект на Държавният културен институт към министъра на външните работи.
Експозицията съдържа 23 постера и предлага визуален разказ за националния резерват Сборяново, в който в изключителна природна среда се намират забележителни по своята значимост археологически паметници, сред които и Свещарската гробница, включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Цялостната концепция и изработването на висококачествените постери са дело на ст.н.с. Диана Гергова от Националния археологически институт. Благодарение на нейния дългогодишен изследователски интерес и работа на терен изложбата представя най-значимите исторически и археологически свидетелства за съжителството и взаимните прониквания на световните религии в столицата на северните траки – гетите, позната като Хелис, или Градът на вълците от картата на римския географ Клавдий. Птоломей. Експозицията включва снимков материал на археологически находки, карти и други графични изображения, придружени с кратки обяснителни текстове, които имат за цел да запознаят публиката с уникалния паметник, да подчертаят изключителното влияние на тракийската цивилизация във формирането на идеите на ранното християнство. Представят се и данни за ранната българска култура. Място в изложбата са намерили и факти за развитието на изследванията в резервата, привлекли научния интерес на редица европейски държави.
Чрез изложбата Държавният културен институт има за цел да привлече вниманието не само на широката общественост в чужбина, но и да подпомогне активния научен обмен между български и чуждестранни учени и специалисти в областта на археологията.
За интереса и вниманието на чуждестранната научна общност свидетелства и фактът, че в Музея по изкуство и археология в гр. Орхус, където предстои да се открие изложбата, е показано копие на котела от Гундеструп, считан за едно от доказателствата за влиянието на културата на траките върху европейското и в частност северно-европейско изкуство.