NEWS

Изложба съвременна живопис „Пластове” в галерия

28/10/09
На 30 октомври от 18.30 ч. Държавният културен институт ще покаже в галерия „Мисията” творби от първия в неговата програма съвместен публично-частен проект в живописта „Пластове”.
В продължение на четири месеца новата сграда на Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел бе домакин на подбраните от галерия „Артамонцев” работи на 19 млади автори. Почти 50 творби, представящи изключително разнообразни почерци, живописни и графични техники, предпочитани теми и сюжети  посрещаха гостите в сградата.Проектът е естествено продължение на ангажимента, който има Министерството на външните работи към българската пластична култура – с поддържането на многобройна колекция от творби, представени в мисиите, с уникалния Скулптурен парк в градината на самото министерство в София, както и подкрепата за изявите на български творци на международна сцена.
Представянето в мисиите на подбрани от галеристите автори и творби е и специфичен проект на публично-частно партньорство, който има за цел да предизвика нов диалог между съвременната пластическа изразност и забързаната делова активност на публичните институции. Най-малкото – той ще очертае и нови измерения на взаимоотношенията между творците и институциите на българската държава. А въвличането на частните галерии е мотивирано от факта, че в момента те осигуряват най-динамичната среда за реализация на новите поколения артисти.
За галерия „Артамонцев” това е второ представяне в Белгия след участието на фестивала  „Европалия – България” през 2000 г. В тази експозиция, наречена „Пластове” изборът на творбите е бил воден от идеята, че днешната сцена на пластическите изкуства в България е доминирана от полемика и диалог със запазените традиции, своеобразен диалог с фолклорните мотиви и енергията на съвременните автори. Подборката предлага среща с творбите на съвременни български художници с активно участие в  художествения живот, удостоени с множество международни награди.
Адрес на галерия”Мисията” – ул. „Алфред Нобел”№2