NEWS

Галерии за изобразително изкуство гостуват на българските мисии

21/07/09

В Постоянното представителство на България към Европейския Съюз в Брюксел в края на месец юни 2009 г. беше открита експозицията „Пластове” - 19 български художници, представени от галерия "Артамонцев"

Следващите няколко месеца новата сграда на българското Постоянно представителство ще бъде домакин на почти 50 творби, представящи изключително разнообразни почерци, живописни и графични техники, предпочитани теми и сюжети ще срещат многобройните посетители и работещите в сградата.

Проектът е дело на Културния институт към министъра на външните работи и ще представя в сградите на българските мисии в чужбина съвременно българско изкуство. Това е естествено продължение на ангажимента, който има Министерството на външните работи към българската пластична култура – с поддържането на многобройна колекция от творби, представени в мисиите, с уникалния Скулптурен парк в градината на самото министерство в София, както и подкрепата за изявите на български творци на международна сцена.

Представянето в мисиите на подбрани от галеристите автори и творби е и специфичен проект на публично-частно партньорство, което има за цел да предизвика нов диалог между съвременната пластическа изразност и забързаната делова активност на публичните институции.

Съвсем естествено изборът на първата реализация на проекта се падна на Брюксел и Постоянното ни представителство към Европейската комисия, където работят експерти от всички български министерства и държавни ведомства и деловите срещи с колегите им от европейските институции са всекидневие. Ръководителят на мисията – посланик Бойко Коцев, прие предизвикателството да посрещне в строгата делова атмосфера на сградата около 300 квадратни метра живопис и графика, изразяващи  артистичните визии на 19 художници.