NEWS

Представяне на изложбата „Преоткриване на наследствата“ в Белград

05/03/20

      На 2 март по инициатива на народния представител от български произход г-жа Невенка Костадинова във фоайето на Народната скупщина на Република Сърбия бе организирано празненство по повод българския празник Баба Марта. Акцент в програмата беше представянето на изложбата „Преоткриване на наследствата“, подготвена от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО в София и предоставена със съдействието и подкрепата на Държавния културен институт.

      Участие в първото по рода си събитие взеха депутати от Скупщината, групи ученици и учители от Босилеград, Цариброд и Иваново. Децата, облечени в български народни носии, раздаваха мартеници на присъстващите депутати и гости на събитието, изработени от самите тях на работилница в Босилеград

     Почетен гост на събитието бе българският посланик Радко Влайков, който поздрави г-жа Костадинова за инициативата за празника. Изтъкна, че въпреки краткото време, в което е депутат в Народната скупщина, тя се отличава със своята висока активност. От своя страна г-жа Костадинова заяви, че различията обогатяват обществата. Затова традициите трябва да се тачат, а българското национално малцинство в Сърбия е богато на традиции и култура.

      Изложбата “Преоткриване на наследствата“, ще бъде отворена за посещения на граждани до 7 март.