NEWS

Изложба „Дамата във виолетово“ ще бъде показана в галерията на Държавна агенция „Архиви“

28/02/20

      Държавният културен институт към министъра на външните работи е партньор по реализирането на интересна изложба, която ще представи една от първите български художнички Олга Шеханова-Шишкова. През 2020 година се навършват 125 години от рождението й и поводът да се припомни за нея е и състоялата вече успешна изложба в Хелзинки, по инициатива на посланика на Р България във Финландия г-н Мартин Иванов.

     Олга Шеханова-Шишкова е една от първите български художнички и съпруга на секретаря на българското консулство в Хелзинки през втората половина на 30-те години на XX в. По време на престоя си във Финландия Шишкова организира многобройни самостоятелни изложби в градовете Хелзинки, Тампере, Турку и Пори, а на откриването на първата й експозиция там присъства лично президентът на Финландия П. Свинхувуд. И до днес картината й „Дамата във виолетово“ е притежание на Музея „Сатакунта“ в град Пори. Впечатляващата картина дава и името на настоящата изложба.

    Инициативата се реализира от Държавна агенция „Архиви“, Българското посолство в Хелзинки, Държавния културен институт към министъра на външните работи и Художествена галерия „Н. Маринов“ – Търговище, където понастоящем се намира богата колекция от произведения на интересната художничка - ученичка на Иван Мърквичка, един от основателите на художествената академия в България. През 1930 г. тя напуска България, пътува, живее и рисува освен във Финландия и в Естония, Латвия и Германия.

     Откриването на изложбата „Дамата във виолетово“ на Олга Шеханова-Шишкова ще се състои на 17 март 2020 г., вторник, от 17:00 ч. в галерията на ДАА, ул. „Московска“ № 5, гр. София.