NEWS

Нестинарството бе обявено официално от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство

30/09/09
Днес, 30 септември 2009 г., по време на 4-та редовна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното  културно наследство в Абу Даби, Обединени Арабски Емирства, бе оповестено официално вписването на нестинарството в Представителния списък на ЮНЕСКО с нематериалното културно наследство на човечеството. Целта е максималното съхранение и предаване на тази хилядолетна традиция на следващите поколения.
Вписването на нестинарството като втори български шедьовър след „Бистришките баби” (2005 г.) в Представителния списък с нематериалното културно наследство е поредният голям успех на България в ЮНЕСКО. Това е несъмнено признание за страната ни, която през последните години се очерта като лидер в опазването на богатото нематериалното културно наследство на човечеството като непресъхващ извор на световното културно многообразие.
Със специален проект „Нестинарството - послания от миналото” в Абу Даби бе представена древната българска ритуална практика на изпълнение на обреден танц върху жарава в деня на Св. Св. Константин и Елена, запазена до наши дни в село Българи в региона на Странджа планина.