NEWS

Филмът

29/09/09


Мащабното културно събитие „Нощ на музеите и галериите” в Пловдив (http://gallery-night.info/09/bg) тази година ще се проведе за пети пореден път. На 2 октомври „едно от най-успешните и атрактивни събития в културния живот на града”, както се нарича вече традиционната проява в Пловдив, ще обедини цялата артистична сцена и културна общност на вековния град. В международната инициатива, провеждаща се ежегодно в над сто града по света и този път са включени автори и организации от България, Австрия, Германия, Италия, Ирландия, Корея,  Косово, Нигерия, Полша, Румъния, Русия,Сърбия, Франция.
В „Нощта на музеите и галериите” в Пловдив, Държавният културен институт ще представи документалния филм на режисьора и сценарист Златина Русева „СЕВТ БЕЗСМЪРТНИЯТ: ТАЙНИТЕ НА ЕДИН ТРАКИЙСКИ ЦАР. Филмът е носител на Наградата на Пловдив на фестивалът „Златен Ритон” само преди месец. Прожекцията е в културен център „Тракарт” в подлез Археологически от 20 ч., вход – свободен.

За филма - През 2004 г. археологът Георги Китов, който провежда разкопки в Долината на царете, отваря неограбена гробница. Богатството на предметите говори за царско погребение и постепенно учените го идентифицират като погребението на Севт ІІІ.
 Екипът се натъква на още едно неочаквано откритие – бронзова глава, един шедьовър на древността, заровена пред входа на гробницата. Тръгвайки от тези находки и серията от въпроси и догадки, които те предизвикват, филмовият разказ постепенно разкрива психологическия портрет на един тракийски цар, на начина на живот и на вярванията, свързани с неговата епоха. Връща се в миналото, за да открие първите описания на траките и на тракийските царе, дадени от Омир. Търси връзката с най-древните известни ни тракийски ритуали,  съкровища и уникални технологии.
 Най–добрите български учени и археолози, както и световно известни специалисти участват в анализите и дават ключове към загадките, автентичност и авторитет на филмовия разказ.
 Филмът търси връзката с идеите и вярванията, които са определили начина на живот на траките, техните ритуали и изкуство. Той прави връзка с мита за Орфей и постепенно на базата на артефакти извежда идеята за безсмъртието на душата и влиянието, която тя оказва не само върху тракийската, но и върху гръцката култура.
 Във филма постепенно оживява противоречивата личност на Севт, която ни се разкрива чрез гробницата, ритуално разположените предмети, отсечената и ритуално заровена глава, град Севтополис, сечените монети и много други археологически находки.