NEWS

Посланик Ирина Бокова беше номинира за генерален секретар на ЮНЕСКО

26/09/09

На 22 септември 2009 година – в Деня на Независимостта на България - в петия решителен тур от гласуването в Изпълнителния съвет на Организацията на ООН за наука, култура и образование посланик Ирина Бокова получи мнозинство от гласовете. Изпълнителният съвет ще представи кандидатурата на г-жа Бокова за одобрение от 193-те страни членки на 35-та сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО (6-23 октомври), които ще гласуват на 15 октомври 2009 г.

Предстоящото й избиране на 15 октомври  ще бъде закономерен резултат от съвместните усилия на две български правителства и президента, на всички български институции и гражданското общество. Видни български интелектуалци и учени, творци и артисти, донесли слава на страната със своето изкуство,  дадоха своята творческа енергия, талант в подкрепа на кандидатурата на г-жа Бокова.

Посланик Бокова ще бъде първият представител на държава от Югоизточна Европа и първата жена в 60-годишната история на ЮНЕСКО. Изборът на българския кандидат за този пост доказва по безспорен начин  тезата, че няма малки и големи държави.

Шансът е именно малка България да оползотвори огромните възможности на културната глобализация, като отстоява не само своята ниша на културна традиция и идентичност, но и правото на всички държави да запазят, да съхранят своята самобитна култура и форми на културно изразяване.

България има 9 от 900-те паметника от  световното културно наследство – 7 архитектурни и 2 естествени – Сребърна и Пирин. Тя реализира проект по опазване на нематериалното културно наследство, създавайки огромна база данни за обичаите и традициите на българските региони. Проектът „Живи човешки съкровища” стана повод и още един паметник на нематериалното наследство – гласовете на „Бистришките баби” да станат част от листата на ЮНЕСКО.

 

България е била домакини на Генералната асамблея и на  други форуми на ЮНЕСКО. Страната ни е активен участник в друга световна инициатива „Алианс на цивилизациите”, под егидата на ЮНЕСКО са реализирани различни регионални проекти за съхраняване и популяризиране на културното наследство. Активна е била позицията на България при разработването и утвърждаването на ключови конвенции на световната организация, които гарантират, че съвременните глобализационни процеси няма да изтрият уникалната културна идентичност на много културни общности – дори и най-малките.

 

 

Културният институт – като институция, работеща на полето на културата и утвъждаване на образа на България  в чужбина има своя скромен принос в кампанията по номинацията за поста генерален секретар с една от най-успешните си пътуващи изложби „Паметниците на световното наследство на ЮНЕСКО в  България”. Изборът на г-жа Бокова потвърждава категорично значението на културната дипломация като инструмент за реализиране на външнополитически приоритети.