NEWS

Международна конференция „Посланията на кирилицата” в Санкт Петербург

25/09/09
На 29 септември в Санкт Петербург ще бъде открита  международна конференция  „Посланията на кирилицата”, организирана от Международния фонд „Дмитрий Лихачов”, Държавния културен институт към МВнР на България, Руския научно хуманитарен фонд.

 

В конференцията ще вземат участие с доклади изтъкнати български учени и специалисти  като – чл.кореспондент проф.Аксиния Джурова, директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф.Иван Дуйчев”, професор Боряна Христова – директор на Народната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий”, доцент Димо Чежмеджиев – Пловдивски университет, както и други български учени и специалисти в областта на славянската и старобългарска писменост и литература.

 

В рамките на конференцията ще бъде представено и издание, посветено на старобългарските ръкописи, съхранявани  в Държавната библиотека на Санкт Петербург. Изданието е плод на съвместната работа в продължение на десетилетия между специалистите от библиотеката „Салтиков-Шчедрин” в Санкт Петербург и Народната библиотека „Св.св. Кирил  Методий”.

 

Директорът на Държавният културен институт към министъра на външните работи ще д-р Людмила Димитрова ще вземе участие в научния форум и ще открие изложбата „Кирилица” в Литературно-мемориалния музей „Ф.М.Достоевски”. Експозицията е дело на 30 пловдивски художника, а нейното включване на проекта на Института „Пътуващи изложби” стана възможно благодарение и на установеното добро партньорство с Градската Художествена галерия в Пловдив, която е собственик на платната.

 

На форума ще присъства и Председателят на Комитета по външни връзки на Санкт Петербург, както и други представители на Правителството на града.

 

Проявите в Санкт Петербург се организират и с участието на българското Генерално консулство в града и са част от програмата в рамките на Годината на Русия в България.