NEWS

Държавния културен институт и Националният археологически музей разказват за периода „Яйои“ с обща инициатива

11/10/19

      От 15 до 23 октомври 2019 г. в Националния археологически институт с музей при БАН ще бъде представена археологическата изложба за периода Яйои. Официалното откриване ще се състои на 15 октомври от 18.00 ч., а на 16 октомври музеят ще бъде домакин на научен симпозиум воден от проф. Диана Гергова и гост лектор Йошио Негита – директор на Музея за културата на Яйои в Осака.

      Събитието ще бъде съпроводено от постерната изложба „България, Япония и наследството на цивилизациите“ подготвена от проф. Гергова с подкрепата на Държавния културен институт.

      С представянето на периода „Яйои“ НАИМ продължава инициативата за популяризиране на малко познатата за България японската култура и история. През октомври 2016 г. в рамките на 27-мите дни на японската култура се проведе археологическата изложба „Джомон“, представяща периода. Тази година с експозицията „Яйои“ Археологическият музей запознава публиката със следващия етап от историята на страната. Сред останките от ранния период са открити множество артефакти, доказващи влияния от Източна Азия, най-вече от Корейския полуостров и Китай. Изложбата ще представи в пана прехода на цивилизацията на архипелага от Джомон към Яйои, копия на медни и бронзови артефакти, типични за периода Яйои.

 

      Изложбата е една от поредните инициативи, включени в календара на 30-те дни на японската култура в България, с които се отбелязват три важни годишнини в двустранните между България и Япония - 110 години от началото на официалните контакти, 80 години от установяване на дипломатическите отношения между двете страни и 60 години от възстановяването им, както е и трети общ проект на Института с Посолството на Япония за отбелязването на 140-та годишнина на българската дипломатическа служба.