NEWS

Министър д-р Румяна Желева и японският посланик Цунехару Такеда размениха ноти за ново дарение от страна на японското правителство

08/09/09

Министърът на външните работи д-р Румяна Желева и посланикът на Япония у нас Н. Пр. Цунехару Такеда размениха ноти за отпускане на безвъзмездна помощ от японското правителство за закупуване на реставрационно, фото и аудио-визуално оборудване на стойност 46,5 милиона японски йени (около 345 хил. евро) за Националната художествена галерия.
На церемонията министър Желева благодари за предоставяната през последните осемнадесет години японска безвъзмездна помощ в областта на културата, образованието, спорта и средствата за масова информация, на обща стойност около 7,8 млн. евро, както и за последователната подкрепа, оказвана на страната от правителството на Япония в годините на прехода. Благодарение на новото, изключително модерно оборудване,Националната художествена галерия, която притежава най-богатата у нас колекция на българско изобразително изкуство, ще затвърди ролята си на средище на българските културни ценности и национална памет, заяви министър Желева. Министърът изказа задоволство от динамичното развитие на отношенията на традиционно приятелство и партньорство между България и Япония в годината, в която честваме 50-годишния юбилей от възстановяването на дипломатическите отношения и 90-годишния юбилей от установяването на официалните връзки. Като особено значими събития по повод юбилеите бяха отбелязани размяната на визити на президента г-н Георги Първанов и на принц и принцеса Акишино, богатата културна програма на “Годината на България” в Япония, откриването на финансирания с японска помощ Музеен център за тракийско изкуство в Източните Родопи край с. Александрово.
Дългогодишните приятелски отношения, взаимното уважение и доверие между България и Япония се градят на интензивния културен обмен между двете страни, заяви посланикът. Доказателство за това са ежегодните Дни на японската култура в България, както и изявите на известни български творци и артисти в Япония, които спомагат за задълбочаване на взаимното разбирателство и по-нататъшно сближаване между двата народа. Дарението на оборудване на Националната художествена галерия е израз на приятелството и близките връзки между България и Япония.Посланикът изрази надежда, че новото оборудване ще спомогне за съхранението и широкото представяне на шедьоврите на изкуството в галерията, които са общо световно наследство, както и че това дарение ще допринесе за бъдещото развитие на двустранните културни връзки и академичен обмен.