NEWS

София Екиден маратон

04/09/19

      В деня на Съединението 6 септември Министерството на външните работи участва като съорганизатор на „София Екиден Маратон“ - единственото състезание по маратон за щафети в България. Събитието се осъществява с подкрепата на посолството на Япония в София, Столична община и представителството на НАТО в България. Надпреварата се провежда на централните булеварди на столицата, а с старт – финалът е пред националния стадион „Васил Левски“.

      В петото издание на маратона за първи път ще вземат участие отбори, съставени от служители на акредитираните в София посолствата.

      Организаторите предвиждат да изградят свои щандове на старт/финалната точка, които да запознаят посетителите с важни страни от своята дейност в България. Щандът на Министерството на външните работи ще представи инициативите за отбелязване на годишнината от създаването на дипломатическата служба, интересни факти от нейната дейност.

      Наименованието Екиден е въведено от японския поет Toki Zemmaro (1885-1980 г.) и е комбинация от думите "пункт" (駅) и "предаване" (伝). Традицията води началото си от 1917 година, когато се провежда състезание по бягане от старата японска столица Киото до модерна Токио на дистанцията е 508 км. От тогава насам щафетно бягане на дълги разстояния се променя като във всяка страна се организират различни по дължина и брой на атлетите състезания. От 2006 година щафетния маратон е официална дисциплина на международната федерация по лека атлетика.

      Еkiden е отворен за всички желаещи да пробягат маратонското разстояние от 42.195 км. сформирайки отбор от 6 участника, разпределени по постове. От 2006 година, се налага стандарт за дистанциите в Щафетния маратон- 5км , 10км , 5км , 10км, 5км и 7.195км.

      Повече за маратона можете да прочетете тук http://sofiaekidenmarathon.com/

Начало на събитието на 6 септември – 9:00 часа пред централния вход на Националния стадион „Васил Левски“

Връчване на наградите на победители – 13:00 часа

Край на презентациите – 14:00 часа