NEWS

Фотоизложба в Армения, посветена на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

09/05/19

На 3 май т.г във Ванадзор, регион Лори посолството на България в Армения организира представянето на изложбата „Пловдив – европейска столица на културата 2019 през обектива на млад арменски фотограф“. Изложбата представя творби на арменския фотограф Рафи Юреджиян. През декември 2018 г. тя бе експонирана в Държавния университет в Ереван и получени голям брой положителни отзиви, което мотивира българската мисия в Армения да организира още едно нейно представянето този път във Ванадзор, областният център на северната арменска провинция Лори. Партньори на посолството са Музеят на изящните изкуства, структурата по културата в общинската администрация и кабинета на управителя на регион Лори.

На откриването присъстваха г-н Андрей Гукасян, управител на регион Лори, г-н Мамикон Асланян, кмет на Ванадзор, служители на общината, представители на културната общественост, граждани на Ванадзор и съседните селища. Сред гостите бяха и възпитатели и социални работници от малкия дом от семеен тип в гр. Ванадзор, създаден с финансовата помощ на България.

Събитието бе открито от директора на Музея, г-н Папаг Алоян, който определи представената експозиция като значимо събитие в културния афиш на града. В обръщението си към присъстващите посланик Мария Павлова ги запозна накратко с програмата „Европейска столица на културата“ и нейните цели да обединява европейските народи и подчертае тяхната принадлежност към общото европейско културно наследство. В този контекст тя изрази радостта си, че Пловдив е първият български град, избран да бъде европейска столица на културата през 2019 г. Изложбата, както и инициативата „Европейска столица на културата“ неслучайно се радват на такъв топъл прием в Армения, тъй като Армения също е част от общокултурното европейско пространство. Посланик Павлова очерта мултикултурния профил и разнообразно културно-историческо наследство на Пловдив, за което са допринесли през вековете различни народи, населявали българските земи. Откроена бе специалната роля и принос на арменската общност в икономическия, обществения и културен живот на града.

Приветствие към присъстващите отправи и управителят на регион Лори г-н Гукасян. Той благодари за предоставената възможност културната общественост във Ванадзор да се запознае със забележителностите на Пловдив и традициите и обичаите на арменската общност в града. Отбеляза, че българският и арменският народ са исторически и духовно близки, имат и общи герои, които са се борили за свободата на арменския и българския народи. В откриването на изложбата взе участие и епископът на Ванадзор, който благослави участниците в мероприятието и благодари на българското посолство за организиране на това интересно събитие.

Гостите на събитието бяха посрещнати в залите на музея с класическа музика, изпълнявана от състав за камерна музика от гр. Ванадзор.