NEWS

Изложба на моста на НДК показва връзките между Папството и българите

08/05/19
На 3 май в навечерието на визита на папа Франциск у нас беше открита изложбата "Християнските корени на Европа - Папството и българите". Тя е посветена на апостолическото пътуване на Светия отец и на връзките между България и Светия престол. Експозицията може да бъде разгледана на моста до НДК до края на май.
Върху 60 пана се проследяват връзките между България и папските институции от 9-и век до днес. В историята ни тези отношения са изиграли огромна роля - от признаването на славянската писменост до борбата за независима българска църква.В епохата на ранното Средновековие България е една от първите ранно средновековни държави и тя почти веднага установява трайни отношения с Ватикана.
Изложбата разказва за връзките на Папството с княз Борис-Михаил и с цар Калоян, за видните български католици, които през годините на османското владичество поддържат българската общност, за съдбата на католиците след Втората световна война, за пребиваването на папа Ронкали в България.
Аксиния Джурова, един от кураторите на изложбата казва: Тя ще бъде интересна за всеки, който се интересува от история, който се интересува от нашето кръстопътно положение и вечната игра между Изтока и Запада, Севера и Юга.
Изложбата е богато илюстрирана с факсимилета от документи и материали от Ватиканските и други архиви, ще бъде  и по други места в България. Другите куратори на изложбата са Страхил Каваленов и Кирил Пламен Карталов. Представянето в София е част от програмата на Столична община за отбелязване на 140 години София - столица на България, както и на Културния институт към министъра на външните работи. Нао откриването на изложбата беше валидирана и пощенска марка, посветена на посещението на папа Франциск в България.