NEWS

16/11/18

На 14 ноември 2018 г. в Министерството на външните работи беше представена експозицията "Епископската Базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол" - подготвена от Министерството на културата, Община Пловдив и Регионалния исторически музей в Пловдив с подкрепата на Фондация "Америка за България". Експозицията включва 24 информационни постера и фотографии, които представят великолепието на късноантичните мозайки в едни от най-представителните паметници на римското мозаечно изкуство във Филипопол. Разкритите находки датират от II -ри до VII-ми век, специалистите работят по тях няколко десетилетия. Сега с усилията на партньорите се изгражда и обща експозиционна структура - културен център, който ще бъде един от акцентите в програмата на Пловдив "Европейска столица на културата през следваща есен. А тази експозиция е подготвена с увереността, че още сега може много да се разкаже за усилията на археолозите, за изненадващата красота на разкритите пластове, за ангажираността на българските институции, за подкрепата на Фондация "Америка за България" и въвличането на общността и бизнеса в реализирането на мащабния проект.
В приветствието си към гостите на откриването заместник-министър Емилия Кралева подчерта уникалността на възможност да се докоснем до уникалния за българските земи синкретизъм на традиционни и религиозни вярвания и обреди. Виждаме надграждане и сливане на по-древните култове на тракийските племена с християнската естетика на късноримската епоха и нейните символи, които са изпълнени с високо развити артистични техники. В нашия ускорен дигитален свят те предизвикват нашето възхищение. Имаме тази възможност в този момент - да спрем и да ги погледнем. Ще забележим, ако сме забравили или предстои да научим, какво уникално средище на цивилизации са българските земи.
В годината на Европейското културно наследство трябва да отдадем дължимото на всички партньори в усилието им да направят широко достояние тези културни свидетелства, подчерта г-жа Кралева.
Заместник-министърът на културата Амелия Гешева разказа за етапите от реализацията на проекта, за амбицията и съпричастността на институциите и чуждестранните партньори. Тя изрази убеденост, че скоро комплексът "Епископска базилика" ще получи признанието да стане част от листа на ЮНЕСКО на природни и културни обекти.
Посланик Ерик Рубин отправи благодарност към българските институции за тясното партньорство в усилията да се съхрани и популяризира културното наследство.  "Като работим заедно, ние продължаваме да укрепваме културните връзки между нашите две държави чрез такива проекти.“ – каза той. Програмата за опазване на културното наследство чрез Посланическия фонд  датира от 2002 година, само преди дни беше открита реставрираната средновековна църква в Несебър  „Йоан Алитургетос“, започва работата и по Тракийската гробница в Свещари.
Президентът на Фондация "Америка за България" разказа за първото представяне на изложбата "Епископската Базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол"  в Париж в началото на годината като част от представянето на кандидатурата на България за вписването й в Листа на ЮНЕСКО за световно природно и културно наследство. Бях шокирана от реакциите - колко много културни изненади България може още да предложи на света. Г-жа Ширър отправи благодарност и към госпожа Румяна Бъчварова за идеята и подкрепата, за насърчаването на българските партньори да работят съвместно по този амбициозен проект.  Идеята, освен грижите по археологическите разкопки и консервацията, проектът за изграждане на сградата на културния център, да се ангажираме с представянето на това богатство пред света. Радвам се, че и Министерството на външните работи приема тази идея като своя и заявява готовност да работи за пътуването на тази експозиция, каза още госпожа Ширър. Не искам да пропуснем и партньорите от бизнеса и хората на Пловдив, продължи тя. Да споменем участието на EVN-Пловдив, неправителствените организации, които имат съществен принос в реализирането на идеята в мечтаната й цялост. За нас това е един от най-важните резултати от работата по проекта - да съдействаме за създаването на отдадена на каузата общност, завърши поздравлението си към присъстващите г-жа Ширър.