NEWS

Представяне на изложбата „През очите на плаката: Изкуството на Балканите” в рамките на IV Международен куклен фестивал, Анкара 2018

24/10/18
      Изложбата „През очите на плаката: Изкуството на Балканите” беше представена с поредица от събития по време на IV Международен куклен фестивал, Анкара 2018 г. Фестивалът представя постановки за възрастни чрез инструментите на театъра на марионетките или т.нар. „ням театър”. Посолството на България е един спонсорите, заедно с посолствата на Австрия, Австралия, Корея, Френския културен институт, др..

      За първи път изложбата беше показана пред публика на при официалното откриване на Фестивала на 14 октомври 2018 г. в присъствието на членовете на Борда на директорите на дружеството „Куксадер”, организатор на фестивала, представители на всички спонсори (банките Дениз, Зираат, посолствата на Австрия, Австралия, Френския културен институт, „Телевизия В”, др.), преподаватели, студенти, почитатели на театралното изкуство.

      На следващия ден експозицията беше изложена във фоайето на сцена „Шанеси” на Държавния куклен театър на Турция, където Куклен театър - Сливен изнесе представлението „Дракон”, постановка за възрастни. Сред публиката бяха представители на българската общност в Анкара, студенти от специалностите „Българска филология” и „Сценични изкуства” на Анкарския университет, служители на представителството на УНЦЕФ-Турция, певиците Йълдъз Ибрахимова и Ива Йонова.

      Сливенският театър имаше две дневни представления на сцена „Гюней Йълмаз” на Държавния куклен театър на Турция на 16 октомври. Част от плакатната изложба беше изложена във фоайето на театъра. Останалата част беше подредена в балната зала на хотел „Акар”, където се проведе гала вечерята за спонсорите и официалните гости на IV Международен куклен фестивал. На събитието присъстваха и представители на мисиите на държавите от Косово, Македония, Сърбия. Сръбски и македонски плакетисти са сред авторите на изложените плакати.

      До 21 октомври 2018 г., изложбата ще бъде изложена в сградата на театър „Темпо”, Анкара, където ще се играят останалите постановки от афиша на фестивала.