NEWS

Концерт на джаз певицата Рут Колева и нейния Лайф Бенд в Пекин

19/10/18
На 14 октомври 2018 г. с подкрепата на посолството на България в Пекин, известната българска джаз певица  Рут Колева направи концерт  с нейния Лайф Бенд в джаз клуб „От мрак до зори” в град Пекин.
Концертът в Пекин е първата спирка от музикалното турне в Китай на певицата Рут Колева и нейния Лайф Бенд в състав: Филип Александров - клавир, Светослав Неделчев - бас, Богомил Енчев - барабани, Стоян Джаферов - китара. Предстоят още изяви в китайските градове Ухан, Хуъйджоу, Дунгуан, Гуанджоу и Шънджън.  
Концертът в пекинския джаз клуб „От мрак до зори” премина успешно като част от инициатива по Работната програма на Комуникационната стратегия за 2018 г.  Посолството на България в Пекин подпомогна музикалното турне на българските музиканти и символично домакинства представлението в Пекин.
На 14.10.2018 г. клубът „От мрак до зори” в Пекин се изпълни с китайски фенове на новите джаз тенденции. На концерта присъстваха и дипломати, колеги от Делегацията на Европейския съюз, представители на международни организации, представители на Китайската джаз асоциация, както и представител на българското Министерство на икономиката.
По време на концерта Рут Колева, посланик Порожанов и екипът на посолството призоваха присъстващите гости да се запознаят с красотата на България, като предостави имиджови брошури, представящи България като атрактивна туристическа  дестинация.
Музикалното турне в Китай на българската певица Рут Колева е с огромно значение за цялостното развитие на сътрудничеството в сферата на изкуството между България и Китай. Съвместната работа на певицата с представителите на музикалните среди в Китай е с висока стойност за обмен на знания, музикални похвати, както и стратегии за културен обмен и работа на международно ниво.
С оглед приоритетите на българската държава за изграждане на дългосрочни и устойчиви икономически и културни взаимоотношения с Китай, музикалното турне даде възможност да бъде представена модерната българска джаз сцена пред китайската публика. Поканата за турнето доказва високата оценка на джаз средите в Китай за работата на Рут Колева като модерен български артист. Чрез това турне в няколко китайски градове, България и българската музика получиха възможността да бъдат представени пред широка аудитория в Китай. Специалният интерес от китайските музикални среди към работата на българската певица показва успешния културен обмен между България и Китай в областта на джаз музиката.