NEWS

Участие на Държавния културен институт в паневропейската инициатива Нощ на музеите

13/05/09

2009 година е втората поредна година, в която Държавният културен институт към Министъра на външните работи на Република България ще включи Скулптурния парк на МВнР в паневропейската инициатива Нощ на музеите.
Уникалният за София Музей на българска пластика на открито, разположен в парка на Министерството на външните работи, ще отвори врати за посетители на 16 май 2009г. от 19 часа.
Открит с подкрепата на белгийският меценат Хуго Вутен, в него са подредени над деветдесет произведения, най-голямата част от които на български автори като Иван Лазаров, Валентин Старчев, Галин Малакчиев, Иван Русев, Георги Чапкънов, Любомир Далчев и др.
 Този път класическата атмосфера на парка ще бъде провокирана от нетрадиционен, новаторски проект „Разтоварването” или кой и как направи изложбата „Аз не търся, аз намирам” на Пабло Пикасо, в който нетрадиционни за фотографския жанр фотоскулпури на творческия тандем Мисирков и Богданов и екипът им „Агитпроп” представят лица „зад кадър” от историята на реализирането на изложбата на Пикасо.
Паркът на МВнР предлага както допир с българското изкуство, така и възможност за приятни мигове сред красивите и редки дървета и цветя, едно спокойно място далеч от автомобилния трафик на града.