NEWS

Европейските дни на наследството

15/09/18

     За втора поредна година Министерството на външните работи и Държавният културен институт взеха участие в Европейските дни на наследството, организирани от Министерството на културата, Столична община, Френския културен институт и посолството на Франция в София.

     Тази година мотото на инициативата беше „Изкуството да споделяме“, а целта ѝ е да запознава широката публика със сгради, които имат високо архитектурно и културно значение, но са по-трудно достъпни за посетители.

     Гостите на Министерството на външните работи разгледаха Скулптурния парк, който представя богата колекция от произведения на монументална, паркова скулптура и автентични археологически паметници (архитектурни детайли, фрагменти от саркофази и надгробия от камък), представящи скулптурното наследство по българските земи от Древността до днес. След обиколката на парка служителите на ДКИ запознаха посетителите с историята за създаването и развитието на Художествения фонд на институцията като те имаха възможност да разгледат част от произведенията, които в момента се намират в София. Беше обърнато специално внимание на ролята на дипломатическата служба в опазването и популяризирането на културното наследство.

     Обиколките предизвикаха интереса на посетителите като всяка от групите имаше възможност да задават въпроси за експозициите и проектите на Държавния културен институт в страната и Дипломатическите мисии зад граница.