NEWS

Представяне на изложбата „Балканите – споделено наследство“ на остров Киш

12/09/18

Посолство на Р България в Техеран, Ислямска република Иран

Международен изложбен център – Киш

04-11 септември 2018 г.

     В периода 04-11.09.2018 г. посолството на Р България в Техеран организира представяне в Международния изложбен център – Киш на изложбата „Балканите – споделено наследство” на изтъкнатия български фотограф Иво Хаджимишев.

     Експозицията беше открита в присъствието на посланик Христо Полендаков и представители на Организацията „Свободна зона Киш“, с чието съдействие се организира събитието. В словото си г-н Полендаков е заяви, че е за първи път на остров Киш, споделяйки убеждението си, че чрез тази изложба жителите и гостите на острова ще могат да се запознаят с древната история на България. Изтъкна също, че изложбата не се отнася само за България, а че представя една част от културата, архитектурата, историята и изкуството на един регион, който не само от гледна точка на географска близост, но и от гледна точка на цивилизация и исторически натрупвания, има много сходни черти с Иран. Отбелязвайки, че понятия, като „приятелство“, „мир“, „любов“ и „красота“, са категории, общоприети както в България, така и в Иран, посланик Полендаков заяви, че изложбата е опит да бъде показано, че можем да живеем в мир като съседи и да съхраняваме общото си културно наследство. Той е обърна внимание и на големия потенциал на Киш в областта на туризма, като от иранска страна в тази връзка е изразено желание за привличане на български туристи през зимния сезон.

 

    „Балканите – споделено наследство“ е резултат от съвместната работа на Иво Хаджимишев, проф. Аксиния Джурова, Иван Маразов и Фондация "Хоризонт" - Наарден, Холандия, която представя богатството от културни и исторически паметници на Балканите. Снимките са запечатали забележителности, археологически обекти и предмети на изкуството от 11 балкански страни, сред които и България. Обхванатият исторически период се простира от Античността до Късното средновековие.