NEWS

представяне в Австралия на творчеството на художника Павел Кръстев в рамките на събитието „Изгубените таланти“, посветено на 100-годишнината от края на Първата световна война

14/08/18

      На 10 и 11 август 2018 г. в Националната галерия на Австралия се проведе събитието „Изгубените таланти“. Проявата представляваше концерт с изпълнения на творби на композитори, загубили живота си по време на Първата световна война, съчетани с прожекции на картини на художници, загинали по време на войната.

      Събитието, което бе спонсорирано от Националната галерия на Австралия, делегацията на Европейския съюз и посолствата на Австрия и Португалия в Австралия и осъществено с подкрепата на посолството на България в Канбера и Австралийския военен мемориал, е част от проекта „Цветя на войната“, посветен на отбелязване на годишнини от Първата световна война, с основно послание „помирението“.

     България бе представена с прожекции на четири портрета на българския художник Павел Кръстев – два портрета на момичета, един портрет на мъж и автопортрет. Прожекцията на картините на Павел Кръстев бе съчетана с произведението „Събуждането на гората“ на немския композитор Бото Зигварт цу Ейленбург, убит на бойното поле през 1915 г.

      Павел Кръстев е талантлив български художник, който загива на фронта през 1916 г. на едва 26 години. България изгубва завинаги един голям талант, заедно с художници като Александър Попиванов, Гаврил Попов и Васил Стефанов, които също загиват по време на Първата световна война.

      Наред с картините на Павел Кръстев, бяха представени също творби на художниците Егон Шиле (австриец), Франц Марк (немец), Густав Климт (австриец), Вилхелм Моргнер (австриец), Умберто Бочиони (италианец), Аугуст Маке (немец), в съчетание с музикални творби на Фредерик Септимус Кели (австралиец), Алберик Маняр (французин), Джордж Бътуърт (британец), Клод Дебюси (французин), Руди Стефан (немец), Антонио Фрагозо (португалец), Енрике Гранадос (испанец), Тойво Куула (финландец), Ърнест Фарар (британец), Ървин Шулхоф (чех), Андре Деваер (белгиец) и Лили Буланже (французойка) – всички загинали или починали от болести по време на Първата световна война.

      Музикалните произведения бяха в изпълнение на австралийски състав от проекта „Цвета на войната“, под ръководството на цигуларя Кристофър Латам – главен инициатор и организатор на проявата.

      В Австралия се отдава голямо значение на отбелязването на годишнините от Първата световна война, поради ролята която тя има за сплотяването и формирането на австралийската нация и посланието за „помирението“, което се отправя по време на честванията.

      Включването на България в инициатива бе високо оценено от австралийските организатори.

     Посолството на България в Канбера изразява специална благодарност на Исторически музей - Самоков и г-н Александър Керезов, които предоставиха изображения на картини от своите колекции, на Министерство на външните работи, Министерство на културата, Националната художествена академия, които оказаха съдействие за реализиране на инициативата, както и на Националния военно-исторически музей и Националната галерия за извършеното проучване в техните фондовете.