NEWS

ПРИЛОЖНА НОСТАЛГИЯ

02/02/18

ЗА ПРОЕКТА
Приложна носталгия е проект за организиране на серия от съвместни експозиции на двама фотографи – един от Република Сърбия и един от страната, която председателства Съвета на ЕС – в случая от Р България.
Ще бъде осигурена възможност един сръбски фотограф да посети за 5-7 дни и снима  в София места, хора и събития, които му напомнят за Белград. От друга страна, автор от България ще посети Белград в ролята на „носталгичен фотограф“, който да открие сходни черти в живота на сръбската столица. Ще бъдат избрани по 20 фотографии от двамата автори за  експозиция, която ще се представят в Белград и София.
Основната идея на проекта Приложна носталгия  е да насърчи културния обмен между двете страни, ценностите на европейската интеграция и сътрудничество между Сърбия и страната-членка на ЕС. Проектът води началото си от 2007 година и досега има реализации съвместно с Португалия, Франция, Чешката република, Швеция, Испания, Белгия, Унгария, Полша, Литва, Нидерландия, Словашката република, Малта и Естония. Повече информация – на сайта www.appliednostalgia.com
ОРГАНИЗАТОРИ
Министерството на европейската интеграция на Р Сърбия е основен координатор на проекта, а за реализацията на българската му част са ангажирани Посолството на Р България в Белград и Държавният културен институт.


Селектиране на авторите – Сръбският професионален фотограф Драган Куюнджич заедно със звеното по комуникации на Министерството за европейска интеграция на Р Сърбия ще избере по един фотограф от двете страни. Изборът става чрез кореспонденция с фотографски асоциации в България, преглед на профили в социални медии и професионални платформи, предложения от страна на Посолството на Р България и Държавния културен институт. Критерий за избора на участника ще са портфолиото, опит и получени отличия.
Държавният културен институт към министъра на външните работи и Посолството на Р България в Белград ще представят на организаторите български кандидатури за участие в проекта.
За целта – до 26 февруари 2018 г. ДКИ ще приема предложения – представяне на фотограф, портфолио и описание на получени отличия.

Държавен културен институт - София 1113, ул. “Александър Жендов” 2, тел. +359 2 807 6430,
е-mail: [email protected]  
www.culture-mfa.bg