NEWS

Отворена покана за участие в „Модел АСЕМ“

24/02/16

„Модел АСЕМ“ представлява реална симулация на срещите на високо ниво на АСЕМ. Форматът предстои да се проведе в периода 31 март – 7 април 2016 Ханой, Виетнам.

Основна цел на проекта е да даде възможност на младите лидери да усъвършенстват своите умения за преговори, дипломатически практики и постигане на консенсус. Spin-off моделът на АСЕМ е издание, което се организира от студенти с интерес към създаване на платформи за обмен на опит и сътрудничество сред младите хора в Азия и Европа.

„Модел АСЕМ“ допринася със възможността младите участници да се срещнат с водещи фигури на АСЕМ на местно ниво; изграждане на капацитет и развитие на личните качества и умения; подобряване развитието на сътрудничество между Азия и Европа.

Избраните участници ще имат възможност да упражнят своите знания и умения и да обогатят своя опит в различни пленарни сесии и работни групи по трите основни направления на АСЕМ – икономика, политика и социо-културна проблематика.

Събитието се осъществява с подкрепата на АСЕФ, Министерство на външните работи на Виетнам, Британски съвет Виетнам и АСЕФ University Alumni Network (ASEFUAN). Организатор на предстоящия Модел АСЕМ в Ханой е Център за развитие на младежкото международно сътрудничество към Централния Комитет на Младежки комунистически съюз Хо Ши Мин, Виетнам (Youth International Cooperation Development Center of the Central Committee of the Ho Chi Minh Communist Youth Union Viet Nam).

Участие могат да вземат студенти на възраст 18-30 години от страните членки на АСЕМ.

Краен срок за подаване на заявление за участие е 29 февруари 2016 г.

Заявление за участие в Модел АСЕМ Виетнам, повече информация относно разноските за транспорт и настаняване, както и програмата на формата може да разгледате ТУК .

 

АСЕМ

Азиатско-европейският форум (АСЕМ) е процес на диалог и сътрудничество между Азия и Европа. АСЕМ няма постоянно действаща институционална структура, с изключение на Фондацията Азия-Европа (Asia-Europe Foundation - ASEF). Във форума участват 51 страни и 2 организации. АСЕМ е създаден през 1996 г. в Банкок. Дейността на Форума е регламентирана с приетата през 1998 г. и актуализирана през 2000 г. АСЕМ е политически форум, основаващ се на принципа на неформалност. Основните цели на АСЕМ са свързани със сътрудничеството Азия-Европа в политическата, икономическата и социално-културната област.

АСЕФ

Фондация Азия–Европа (АСЕФ/ASEF) е единствената постоянно действаща институция на Азиатско-европейският форум (АСЕМ). Създадена е през 1997 г. по инициатива на Франция и Сингапур със седалище в Сингапур. Има за цел подпомагане и насърчаване на взаимното разбирателство и сътрудничество между Европа и Азия по третия стълб на АСЕМ – общество, култура и образование. Основна дейност на АСЕФ е организиране и провеждане на културни и образователни дейности и обмен, които включват основно младежи и студенти, с цел задълбочаване на взаимното разбирателство между двата региона. Досега АСЕФ е изпълнила над 750 проекта, в които са били ангажирани 20 000 участници.