NEWS

Покана за участие в Студентски форум на АСЕФ

21/12/15

Студентският Форум е част 5-тата Ректорска Конференция на ASEM (ARC5). Срещата на студенти от всички 51 държави членки на ASEM ще се състои от 4-ти до 7 април 2016 г в Карловия университет, Прага.

Основната тема на годишното издание на събитието е „Трудова заетост: Азия и Европа – подготовка на новото поколение“. Нарастването на процента на безработица, особено сред младите хора, поставя сериозен проблем пред политическите лидери, преподавателите, изследователите, бизнеса и младите хора в Азия и Европа. Завършеното образование вече не е гарант за сигурно работно място, предвид и завишените изисквания от страна на работодателите. Сътрудничеството между университетите и бизнеса би допринесло за подготовката на гъвкави млади кадри, притежаващи необходимите иновативност и специализирани умения за съвременния пазара на труда.

Форумът включва пленарни сесии, работни групи и семинари. Екип от студенти ще подготви План с препоръки за развитие, който ще бъде представен на Ректорската конференция на ASEM и на Срещата на министрите на образованието (ASEM МЕ6) в Корея през 2017 г. Форумът ще даде възможност на участниците да развият умения за вземане на решения, да обменят идеи с авторитетни преподаватели, бизнес лидери и представители на държавни институции и организации от Азия и Европа.

Предвидени са допълнителни елемента в програмата на Студентския форум ARC5. Онлайн изследване за студентските умения и подготовката за излизане на пазара на труда, партньорството между бизнеса и университетите, опита на участниците. Част участниците в изследването ще бъдат привлечени в подготвителната фаза на Форума, за да се постигне по-детайлно разбиране на проблематиката и по-ефективно провеждане на срещите.

За участие във Форума могат да се включат студенти между 18-30 годишна възраст от страните членки на ASEМ. Другият необходим критерий е високото ниво на владеене на английски език, което да гарантира пълноценното провеждане на пленарните сесии и семинари. Няма такса за участие, организаторите осигуряват престоят на избраните студенти в Прага, както и субсидия за транспорт.

Крайният срок за подаване на документи за участие е 22 януари 2016 г.

Формата за участие за ARC5 Студентски форум може да намерите ТУК .

Повече информация за ARC5 може да откриете ТУК .

Фондация „Азия-Европа”(АСЕФ) е създадена през 1997 г., по инициатива на Франция и Сингапур, с цел да способства за взаимното опознаване и насърчаване на сътрудничеството между Азия и Европа. Фондацията е регистрирана като организация с идеална цел в Сингапур и се финансира от вноските на страните-членки.

Азиатско-европейският форум (АСЕМ) е създаден през 1996 г, когато се провежда и първата среща в Банкок, Тайланд, като процес на диалог и сътрудничество между Азия и Европа. Днес процесът включва 51 страни и две организации. Срещите на върха се провеждат на всеки две години последователно в азиатска и европейска държава.