NEWS

Официална церемония по приемане на дарение -скулптура

03/11/15
   На 4 ноември 2015 г. от 11:00 часа в сградата на МВнР ще се състои официалната церемония по приемане на дарението-скулптура от Кая Декелбаум. Творбата носи името „Духът“ и е знак на признателност към българския народ и неговия подвиг за спасяването на 50 000 български евреи по време на Втората световна война.

   Церемонията се организира от Държавния културен институт към министъра на външните работи. Гости на събитието ще бъдат представители на дипломатическия корпус, еврейски организации в България, наследници на български "праведници между народите", медии.

   Кая Декелбаум е родена в София и изразнала в Израел, а днес живее в Ню Йорк. Нейни произведения са представяни в много галерии и арт-събития в САЩ и по света. Изкуството й е повлияно от българското, израелското и канадското културно наследство.

   На своя майчин език - българският, Кайя научава своите първи приказки и песни. Тя пази дълбоко в себе си разказите на своите роднини за живота им в България, за щастливите мирни години и последвалите ги драматичните събития. Спомените на нейното семейство от Пловдив, София, Русе, Камен дел, Дългопол са оставили в нея незабравими следи, завещали са й да уважава и почита българите за проявената от тях смелост в спасяването на техните сънародници по времето на Холокоста.

   Скулптурата „Духът“ представя голям ангел с размери - 1.30/1.00 м., който с разперени криле и полет напред внушава образа на пазител. Въздействието на работата се усилва и от използваното специфично осветление, което създава допълнителна дълбочина.