NEWS

„Силата на гражданското общество: съдбата на евреите в България по време на Холокоста” в Националната библиотека в Прага

27/10/15

На 23 октомври 2015 г. в Националната библиотека на Чешката република се състоя официалното откриване на експозицията на Държавния културен институт „Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България по време на Холокоста ”.

Авторът на експозицията доц. д-р Албена Танева представи пред гостите на откриването историческия контекст и ключовите участници, събитията на международната сцена, позицията на официалните власти по еврейския въпрос и ответните действия на българската общественост в периода 1940-1944 г. Силата на гражданското общество е в готовността всеки да защитава принципите на справедливостта, човечността и правовия ред всеки път, когато са застрашени, подчерта доц. Танева. Спасяването на българските евреи е изключителен исторически пример за това, че чрез проява на лична и политическа смелост, гражданска съвест и воля може да се противодейства и на най-мракобесната политика.

Приветствия към гостите отправиха българският посланик в Прага Лъчезар Петков и Генералния директор на Националната библиотека Петр Кроупа.

Сред присъстващите бяха посланиците на редица европейски държави, директорите на културни институти в Прага, представители на еврейски организации и еврейската общност в Чехия, на академичните, културните среди и медиите, студенти-българисти, преподаватели и ученици от Българското средно общообразователно училище „Д-р Петър Берон” в Прага.

Инициативата на Българското посолство в Прага се осъществява под патронажа на министъра на културата на Чешката република Даниел Херман.