NEWS

Култура на регионите

07/10/15

Култура на регионите

Кухнята на Югоизточна Европа

10 октомври (събота) МВнР - 12.00 Ч.

 

 

    На 10 октомври, събота, Министерство на външните работи и Държавният културен институт ще представят третото издание на проекта "Култура на регионите", който тази година е посветен на Кухнята на Югоизточна Европа. Събитието се организира в рамките на текущото ротационно председателство на България на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа".

   Културното разнообразие, отличаващо богатия и кръстопътен регион ще бъде споделено чрез специфичните ястия на страните-участници в най-важния политически формат в региона - ПСЮИЕ През особеностите на кулинарните традиции ще могат да се отличат регионалните специфики, обогатени от активното културно взаимодействие, характеризиращо региона.

Събитието фокусира интереса върху възможностите на кулинарната дипломация да генерира нови процеси на междукултурен диалог.

    Досега в рамките на проекта „Култура на регионите”, са организирани две събития, тематично посветени на азиатската (през 2011 г.) и на арабската (през 2012 г.) кухня и култура.

    Официален домакин ще бъде Министърът на външните работи на Р България Даниел МИТОВ , който ще открие събитието.

    За реализирането на празника Културният институт партнира с ЕВРО-ТОК България, член на Евро-Ток Интернационал - Европейска кулинарна асоциация, официален консултант на Европейската Комисия и Европейски парламент в областта на храните, Столична община и ПГТ „Алеко Константинов”.