NEWS

Програмата “Пътуващи изложби” на Държавния културен институт

17/01/08

Програмата “Пътуващи изложби” на Държавния културен институт се състои от осем експозиции, които представят българската култура в чужбина. Някои от по-представителните събития свързани с изложби, които предстои да бъдат представени са

“Кирилицата” – колекция картини на видни пловдивски художници събрани около общата тема за българската азбука е реализирана по инициатива на областния управител на Област Пловдив. Тя ще бъде представена в Брюксел, Мадрид и музеят на Република Сръбска в гр. Баня Лука, Анкара, Одеса, Киев, наши мисии и представителства в Северна и Южна Америка, Азия.

Фотоизложбата “Традиции” на Александър Михайлов ще бъде показана в над двадесет дестинации по света сред които Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго, Торонто, Отава, Монреал, Токио, Техеран, Анкара, Бейрут, Рим, Дъблин, Мюнхен и др. Този документален поглед към уникални традиции и ритуали ще е придружена с каталог, които ще излезе от печат през февруари.

Колекцията стари географски карти от колекцията на Д-р. Симеон Симов “Европа за България” представя България и Европа от античността до Възраждането. Тя ще бъде представена в редица европейски градове и в региона. Специално внимание ще се обърне на представянето на експозицията в постоянното представителство на Европейската комисия в Одрин през май 2008, където ще бъде представена и изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО”.

Фотографската експозиция „Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО”, ще бъдат представена в Кралския музей в Торонто. Тази колекция се радва на интерес, като сред дестинациите за нейното представяне са Шанхай, Канбера, Сантяго де Чили, няколко европейски столици.

Графичните колекции на Държавния културен институт – “Графики от Петото Международно Триенале на графиката в София 2007” и изложбата “Екслибриси” ще бъдат представяни в престижни културни средища като Мадридската Кралска библиотека, музеи в Хелзинки, Талин и Кишинев, Копенхаген, Прага, Варшава, Южна Америка.

Денят на Земята – 22 април в Атина ще бъде посрещнат със забавната изложба на Дома на хумора и сатирата и Държавна Агенция Централен Балкан “КарикаТуристи”. Някои от най-добрите карикатури на тема туризъм ще бъдат представени също в постоянното представителство на България към ООН в Женева.