NEWS

Откриване на изложбата „Светлината на буквите” в Атина

11/05/15

   На 5 май 2015 г., във Византийския и християнски музей в Атина бе открита фотоизложбата "Светлината на буквите", организирана от посолството на България в Гърция в сътрудничество с Държавния културен институт към МВнР и музея. Изложбата, която е посветена на създаването на славянската азбука и на българската писменост, е създадена от Центъра „Иван Дуйчев” в рамките на честванията на 1150-годишнината от мисията на Светите Равноапостоли Кирил и Методий в Моравия. Повод за представянето й в Атина от 6 май до 8 юни 2015 г. бе отбелязването в този период на празника на Светите братя Кирил и Методий, както и честването на 1150 годишнината от приемането на християнството от България като официална религия.

   Събитието бе открито от директора на Византийския музей г-жа Екатерини Делапорта, която открои близките исторически, религиозни и културни отношения между България и Византия. Приветствие отправи и посланикът на България в Гърция г-жа Е. Кралева, която постави акцент на ролята на средновековната българска държава в края на ІХ век за запазването и развитието на писмената култура на славянските езици и за създаването и съхраняването на културното многообразие на Европа. Основната презентация във връзка с представяната изложба направи ст.н.с. д-р Вася Велинова, изпълнителен директор на Фондация "Елена и Иван Дуйчеви" и съавтор на експозицията.

   Сред официалните гости на изложбата бяха началникът на дипломатическия кабинет на министър-председателя Евангелос Калпадакис, представители на дипломатическите кабинети на Президента и министъра на външните работи, съветникът на областния управител на Атика К. Палиу, Министерство на културата на Гърция, дипломатическия корпус, журналисти, местната българска общност и други.

   От името на архиепископа на Гърция Йеронимос присъства патир Томас Синодинос. Предстоятелят на единствената църква в Южна Гърция, носеща името „Св.св. Кирил и Методий“.