NEWS

ФИЛМЪТ „ВИКТОРИЯ” В ЕВРОПЕЙСКИ ФИЛМОВИ ПАНОРАМИ

16/03/15

Натрупалия международно признание филм „ВИКТОРИЯ” (2014) на режисьора Майя Виткова ще бъде представен на няколко панорами на европейско кино по света, организирани от европейските дипломатически мисии и културни институти. За представянето на страната ни с този филм основен организационен партньор и координатор на проявите е Държавния културен институт при министъра на външните работи.

Първата предстояща презентация е в рамките на Дни ни франкофонското кино в Любляна - през март 2015 г. През май 2015 г. филмът ще бъде представен на Фестивала на европейското кино, организиран от Делегацията на ЕС в Букурещ, Румъния. Отново през май ще се състоят и няколко прожекции в различни градове на Турция – в рамките на Панорама на европейско кино, организирана от Делегацията на ЕС в Анкара. Със съдействието на Държавния културен институт филмът „Виктория” вече е представен в Тбилиси, Грузия, а до края на 2015 г. предстоят също прожекции в Белград, Джакарта и Сингапур.

 

За филма:

Световната премиерата на филма „ВИКТОРИЯ” е през януари 2014 г. - на най-престижния фестивал за независимо кино в света Sundance Film Festival - като първия български пълнометражен филм в официалната селекция. Селд това „ВИКТОРИЯ” представи България и на някои от най-големите кинофестивали в света: в Берлин, Кан, Мюнхен, Вашингтон, Карлови Вари, Сиатъл, още в Ирландия , Холандия, Русия…

Майя Виткова определя своя филм като полуавтобиографичен, в който е трудно да се различи къде започват и къде свършват препратките към реалността.

Сюжетът на „ВИКТОРИЯ” разказва за едноименната героиня, родена в края на комунизма и обявена за „бебе на десетилетието”, тъй като се ражда без пъп. Филмът проследява това как политическите промени в България изправят пред изпитание отношенията между Виктория и майка й Боряна, която се е зарекла да не ражда дете, докато в страната властва тоталитаризъм.

„ВИКТОРИЯ” е първа пълнометражна продукция на Майа Виткова - негов режисьор, сценарист и продуцент. Във филма участват актьорите Ирмена Чичикова, Дария Виткова, Калина Виткова, Марияна Крумова, Димо Димов, Георги Спасов и др. Оператор е Крум Родригес, а монтажът е дело на Александър Етимов. Художник-постановчик на продукцията е японката Рин Ямамура, която от години работи в България, основно в областта на театралната сценография. Музиката е на композитора Калоян Димитров. Фотограф на кинотворбата е Димитър Варийски.

„ВИКТОРИЯ” е българо-румънска копродукция. Филмът е подкрепен финансово от програма МЕДИА на Европейската комисия, „Виена филм фонд” (Vienna Film Fund), Изпълнителна агенция „Национален филмов център” към Министерство на културата и е осъществен с подкрепата на община Перник.

 

Две интервюта с Майя Виткова:

http://12mag.net/people/maya-vitkova/

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/02/08/2237179_maiia_vitkova_rejisyor_na_viktoriia_ako_nakraia_ne/