NEWS

Exhibition of Maria Lapeyre de Cabanes - Jewellry and Brenda Biggar - Porcelain

05/12/14

Available only in Bulgarian.

На 4 декември 2014 година - в галерия  "Мисията" на Държавния културен институт при министъра на външните работи е открита изложба на уникати - бижута и порцелан на Мария Лапер дьо Кабан и Бренда Бигър.

Изложбата в галерия „Мисията” ни дава изключителния шанс да се потопим в един красив, уникален в своите форми, материали и техника на изработване свят на две авторки, които освен своя забележителен професионализъм и майсторство, имат и друго публично важно ежедневие като съпруги на посланици, каза в поздравлението си към авторите и многобройните гости г-жа Катя Тодорова, заместник-министър на външните работи. 
Гостите на откриването - представители на дипломатическия корпус, артисти-художници и приятели на авторките останаха дълго в галерията, привлечени от посланията на изделията от благороден метал и изящен порцелан.

Мария Лапер дьо Кабан е съпруга на френския посланик в София. Нейните бижута-уникати са изработени в съчетание на традиционните и новаторските технологии. Мария Лапер дьо Кабан е изучавала ювелирно изкуство и дизайн в Бразилия и в Париж и e специализирала при известни френски бижутери. Дипломира се в Националния институт по гемология в Париж като експерт по скъпоценни и полускъпоценни камъни.

Бренда Бигър е съпруга на ирландския посланик в София. Нейните произведения комбинират традиционни и съвременни стилове. Изчистените линии в тях хармонират с елементи от злато, платина и мед. Подборът на порцелан е направен след внимателни проучвания, за да бъде осигурена най-добрата основа, върху която допълнителната рисунка да придаде на творческия продукт търсеното великолепие. Дизайнът на брошките, например, е уникален и старателно изработен на ръка. Бренда Бигър е сред основателите на Ирландската асоциация на творците на порцеланови изделия - IAPA.

Експозицията в галерия "Мисията" продължава до 12 декември 2014 година