NEWS

OPENING OF THE EXHIBITOPN "TO BE CONTINUED..."

06/11/14
Available only in Bulgarian.

На 5 ноември 2014 г в Софийската градска художествена галерия е открита изложбата "СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ..." Тя представя богатата колекция от съвременно българско изкуство на швейцарския дипломат и страстен почитател на изкуството Гауденц Б. Руф.
Министърът на външните работи Даниел Митов поздрави г-н Руф и присъстващите на откриването гости – артисти и представени автори, представители на дипломатическия корпус:  „Колекцията на г-н Руф ни дава един много важен код да разчетем своите достойнства и качества, да се съпоставим и така да обогатим  самооценката си за българската съвременна артистична сцена”.
Като посланик на Швейцария в България от 1995 до 2000 г., г-н Руф организира в своята резиденция многобройни изложби. Подкрепя развитието на страната и мястото на съвременното българско изкуство в този процес. Едновременно с това той демонстрира истински усет. Представените от него художници са сред съвременните български творци, които днес налагат профила на това изкуство. Кураторът на експозицията Мария Василева подчертава, че в средата на 90-те години подкрепата на един западен дипломат е била от изключително значение. Съвременното изкуство е непопулярно и обградено от враждебност и неразбиране. Художниците се опитват да променят втвърдените възгледи на обществото по отношение на изкуството като цяло. Затова активното и искрено съдействие на Гауденц Руф изгражда тяхното самочувствие и дава видимост на творчеството им.
След приключване на дипломатическата си кариера през 2005 г. Гауденц Б. Руф засилва ангажимента си в полза на новото българско изкуство. Създава награда за изкуство, която се дава от висококвалифицирано, независимо, международно жури. Тя съществува от 2007 до 2011 г. През този период за нея се състезават общо 560 кандидати, 79 от които са номинирани за отличието.  От 2012 година наградата "Гауденц Б. Руф" осигурява подкрепа за изпълнение на произведения на изкуството от български автори и за събития, които представят съвременно българско изкуство в България и чужбина.
За заслугите му към българската културна сцена Гауденц Б. Руф е награден през 2013 г. с Орден "Св. Св. Кирил и Методий", Първа степен. Това е най-високото отличие, което Република България дава за заслуги в областта на науката, културата и образованието.
През целия период на емоционална и професионална обвързаност с българското изкуство Гауденц Б. Руф купува произведения за частната си колекция. Днес тя наброява над 100 работи. Настоящата изложба показва представителна част от тази колекция. Сред авторите са: Божидар Бояджиев, Лъчезар Бояджиев, Рада Букова, Стела Василева, Боряна Венциславова, Любен Генов, Надя Генова, Леда Екимова, Правдолюб Иванов, Кольо Карамфилов, Нестор Ковачев, Нина Ковачева, Иван Костолов, Емил Миразчиев, Слав Недев, Елена Панайотова, Бора Петкова, Васил Попов, Кирил Прашков, Моника Роменска, Калин Серапионов, Симеон Симеонов, Недко Солаков, Валентин Стефанов, Сашо Стоицов, Камен Стоянов, Самуил Стоянов, Дан Тенев, Коста Тонев, Десислава Унгер, Петър Цанев.
Проектът се осъществява със съдействието на Държавния културен институт при министъра на външните работи и Посолството на Р България в Берн.
Експозицията продължава до 7 декември 2014 г.


Илюстрацията:  Бора Петкова, Съществувам, 2009 г.