NEWS

A Night Dedicated to the Swiss-Bulgarian Pedagogue and Public Figure Louis Eyer Was Held in Bern with a Projectionf of the New Bulgarian Documentary about Him

06/11/14

Available only in Bulgarian.

Вечер, посветена на Луи Айер е проведена в Берн на 1 ноември 2014, отбелязвайки българския Ден на народните будители по инициатива на посолството на Република България в Швейцария, разработена съвместно с швейцарското дружество за приятелство с България “Variant 5”.
Вечерта е открита от посланика на Република България в Швейцария и Княжество Лихтенщайн, д-р Меглена Плугчиева, и протича при висок интерес от страна на швейцарската публика.
Акцент в програмата на събитието е прожекцията на филма “Швейцареца с българско сърце”. Филмът, заснет тази година от студентския екип „Българска история”, представя дейността на швейцареца Луи Айер. По покана на министъра на просвещението от 1894 г. Луи Айер пристига като преподавател в България. Установява се и развива активна преподавателска и социално-активна дейност в рамките на повече от 20 години.
В организираната след прожекцията на филма дискусия участници са няколко специални госта от България, изследователи на живота и делото на Луи Айер - доц. Лозан Митев от НСА, г-жа Катя Иванова, директор на музея към Националния стадион „Васил Левски“ и г-жа Зоя Апостолова, председател на българо-швейцарското дружество в Лом. От швейцарска страна специални гости на инициативата са журналистът Марк Летау, който е и председател на дружеството за приятелство с България “Variant 5”, и самият внук на Луи Айер, носещ неговото име.
В рамките на събитието д-р Щефан Вютрих от болницата във Вецион е удостоен с отличие за дългогодишното партньорство с болницата от град Лом.