NEWS

A Concert of Three Bulgarian Virtuous Musicians in Stockholm Dedicated to the 100th Anniversary of the Birth of Boris Hristov and the 100th Anniversary of the Establishment of the Diplomatic Relations between Bulgaria and Sweden

15/10/14

Available only in Bulgarian.

В една от най-престижните зали на Швеция – в "Концертхюсет”, на 10-ти октомври с концерт бяха отбелязани две събития – 100 години от рождението на Борис Христов и 100- годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Швеция. Солисти на концерта бяха три българки - Елмира Дърварова, концертираща цигуларка и първата жена – концертмайстор в историята на Метрополитен Опера, мецосопраното Вяра Трендафилова и концертиращата пианистка Антонина Бонева.
Пред повече от 250 гости – сред които дипломати, представители на посолствата от четири континента и стотици шведски и български почитатели на класическата музика – изтъкнатите български виртуози изпълниха произведения от Шопен, Чайковски, Маскани, Масне, Шпор, както и на новооткритата шведска композиторка Аманда Майер, чиято соната е намерена наскоро от Елмира Дърварова. Записът на произведението в изпълнение на Е. Дърварова е номиниран за наградата "Грами", а представянето на сонатата пред шведска публика - след концерти в Ню Йорк, Берлин, Париж, Токио, Москва - се случва за първи път именно в рамките на организирания по повод годишнините концерт.
В приветствието си към гостите, сред които бяха бившите посланици на Швеция в България Стен Аск, Бертил Рут, настоящият посланик със седалище Стокхолм - Хелена Пилсас-Алин, държавният секретар в МВнР по въпросите на търговията Ева Валдер, председателката на Стокхолмския парламент Маргарете Бьорк, българският посланик в Швеция Светлан Стоев отбеляза ролята на културата като неизменна част на дипломатическите отношения. Съвместното отбелязване на годишнината от дипломатическите отношения и 100 годишнината от рождението на великия български бас Борис Христов с концерт от подбрани произведения класическа музика, е пример за успешното прилагане на практиките на културната дипломация в международните отношения.
Във фоайето пред концертната зала е представена и документална изложба от българските архиви, показваща факти от развитието на дипломатическите отношения между България и Швеция през последните 100 години. Автор на проекта е българската Държавна агенция на архивите в сътрудничество с ДКИ към МВнР. През 2015 г. изложбата ще има свое официално представяне, когато се навършват 100 години от откриването на първата българска легация в Стокхолм, когато първият български пратеник Александър Греков връчва акредитивните си писма на шведския крал Карл Густаф V.
 
Проявата отбелязваща двете годишнини е осъществена по идея на българското посолство в Стокхолм, с подкрепата на ДКИ към МВнР, МК и в сътрудничество с Шведското дружество за култура и музика с идеална цел ,,Operissimo InternationellIdeell Förening”.