NEWS

Four Days of the Bulgarian Cinematography in Beogradо

06/10/14
Аvailable only in Bulgarian.

В рамките на четири дни (от 3 до 6 октомври 2014 г.) девет български филма, създадени през последните пет години, са прожектирани в културния център “Дом Омладине”, Белград. Панорамата, представяща съвременна българска кинематография, е инициатива на българското посолство в Белград и цели популяризирането на българската култура и изкуство в столицата на съседна Сърбия.

За откриване е избран документалният филм „Дългият път на крокодила”. Режисьорът Панчо Цанков представи филма, като допълни програмата и с допълнителна прожекция на друг свой филм – „Есенно” (1982 г.).

Панорамата „Дни на българското кино” в Белград включва още филмите „Тилт“, „Стоичков“, “Козелът”, „Миграцията на паламуда“, „Love.net“, “Чест”, “Островът” и „След края на света”. Общата посока, обединяваща заглавията, независимо от жанровите им различния, е „темата за свободата и надеждата за промяна” - това подчерта в приветственото си слово посланика на Р България в Белград Ангел Димитров, който е и своеобразен селекционер на филмовата програма.

Прожекциите са посетени от представители на културните и академичните среди, журналисти, студенти от лектората по български език към Белградския университет, българската общност.

Всички филми, включени в панорамата, са любезно предоставени от техните автори със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи.