NEWS

The Balkan Documentary Center Announced the Award Winner for the

27/08/14

Available only in Bulgarian.

 

Документалният филм „В търсене на изгубената страна” на младата хърватска документалистка Мария Видакович получи наградата на журито от ежегодния конкурс „Открития на Балканския документален център” - проведен в рамките на големия фестивал за документално и късометражно кино DokuFest - в Призрен, Косово.
Отличеният филм, разказващ за Югославия и нейната съдба през погледа на три поколения в едно семейство, участва в състезателната програма с още четири проекта на млади кинотворци: Силвия Пакати и Луиджи Пепе (Италия, „Втренчване в топката”), Ада-Мария Ичим и Кристина Бадеа (Румъния, „Отвлечен”), Елеонора Венинова (Македония, „В собствените ми стъпки”) и Ваня Целебичич и Витория Фиуми (Босна и Херцеговина, Швейцария, „Само живот”).
В състава на журито бяха включени представители на България, Германия, Италия, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Македония, Гърция, Кипър, а наградата връчи господин Боби Бобев – посланик на Република България в Косово и член на журито.
 
Културният институт при министъра на външните работи за поредна година е сред организациите, подкрепящи „Открития на БДЦ 2014” .