NEWS

The Concept of a Photo Exposition at the Kalemegdan Park in Beograd, Serbia Presents Bulgarian Towns as Cultural Symbiosis between Historical Epochs

11/06/14
Available only in Bulgarian.

От 5 до 30 юни т.г. в парка Калемегдан в Белград представена е фотоизложбата „Българските градове – древност, която живее, включваща 30 фотографии от 11 български града. Проектът е инициатива на българското посолство в Белград и е реализиран със съдействието на Културен институт към министъра на външните работи, общински сътрудници от различни български градове и Природен парк „Белградска крепост”.

През уловените във фотоси архитектурни пейзажи - изложбата пресъздава съжителството на различни епохи в българските градове в състояние на културен континуитет. На откриването посланик Ангел Димитров отбеляза, че проектът демонстрира културната симбиоза, която обогатява българското градско ежедневие и създава привлекателна и гостолюбива атмосфера.

Избраната за представяне локация – любима за гостите на града, както и включването на проекта в официалната програма на Нощ на музеите в Белград (7 юни), осигурява широката публичност, на която той се радва.

При откриването й изложбата е посетена от дипломати и представители на културните среди в Белград, които са изразили положителното си отношение към подхода в пресъздаването на древно и ново в образа на градовете, заложен в проекта, както и към държавната политика на страната ни по отношение на закрилата на паметниците на културата.