NEWS

Presenting Bulgarian Culture at the Festival of Language Diversity in Thessaloniki

04/06/14
Available only in Bulgarian.

На 31 май и 1 юни в Солун се проведе второто издание на Фестивала на езиковото многообразие. С активното съдействие на Генералното консулство в Солун България се представи с няколко интересни прояви.

Изложбата „Нашенци”, която съдържа 79 акварелни творби на големия български писател и художник Димитър Чорбаджийски-Чудомир, бе открита от директора на Литературно-художествения музей „Чудомир” в Казанлък. В приветствието си той е подчертал, че експозицията „възкресява последната Чудомирова изложба, приживе състояла се през далечната 1966 г.

Писаното слово на Чудомир също бе представено на посетителите на Фестивала. С думите на писателя пред публиката са пресъздадени времената и нравите от началото и средата на ΧΧ век, вдъхновили някога разказите на Чудомир, и същевременно така близки до съвременното българско и гръцко общество. Откъси от Чудомирови творби са били публично прочетени от студенти-първокурсници, изучаващи български език в Университета Демокрит, Комотини. Представен е бил и първият превод на неговите разкази на гръцки език и други балкански езици.

Учениците от Българското неделно училище „Св. Вмчк Георги Зограф” в Солун, посветиха своето участие във Фестивала на 24 май. В подготвеното от тях телевизионно предаване „За буквите”те разказват за делото на Солунските братя.

В рамките на програмата г-жа Елза Огнянова, студент в Университета Аристотел в Солун, представи творчеството на големия български сценограф Светлана Цветкова чрез посветената на творчеството й изложба: рисунки, скици, проекти на костюми и декори и снимки от представления. Експозицията е осъществена със съдействието на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, на чийто фонд близките на сценографа са дарили творчеството й.

По молба на организаторите на Фестивала във фоайето на Община Солун гостува пътуващата изложба на Държавния културен институт към МВнР „България – съкровище на словото”, посветена на 1150-та годишнина от създаването на славянската писменост и от Великоморавската мисия на Св. Св. Кирил и Методий.