NEWS

Exposition "The European Discovery of the Black Sea" in Thessaloniki

15/05/14

Available only in Bulgarian.

На 12 май 2014 г. в Генералното консулство на Р България в Солун със съдействието на Културния институт е представена изложбата  „Европейското откриване на Черно море”. Събитието е планирано и се провежда под знака на българското председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, насочено към по-добро взаимодействие и засилено сътрудничество в региона на Черно море,  Гръцкото председателство на ЕС и  15 - та годишнина на  Черноморската банка за търговия и развитие, която подкрепи реализирането на изложбата.

Сред гостите на откриването са представители на Министерството на външните работи на Гърция, Министерството на Македония и Тракия, на местните власти, на  дипломатическия корпус в Солун, на университетите „Аристотел” и „Македония”, музеите на града, на българското училище „Св. Вмчк Георги Зограф”, гръцки и международни институции и неправителствени организации, видни общественици.  В приветствието си към гостите генералният консул на Р България Васил Вълчев подчерта  значимостта на  проведения в Солун съвет „ЕС - Западни Балкани” и неотдавнашното посещение на министъра на външните работи на  Р България г-н Кристиан Вигенин в Солун през май. Г-н Вълчев представи на гостите проекта „Европейското откриване на Черно море” като подчерта  спецификата на изложбата и непреходността на посланието на Йоан Екзарх „Морето сближава всичко далечно”, актуално и днес в контекста на предизвикателствата пред региона в икономически, социален и културен план.
Изложбата ще бъде представена и през месец юни в честването на 15-та годишнина на Черноморската банка за търговия и развитие.